Nieuws

29mei
2018

Floating Dreams, Bonache doet ook mee!

Floating Dreams, een kunstproject in het teken van vrede en hoop

Floating Dreams is ontstaan uit een creatieve oefening om een activiteit te organiseren nav de herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog in en rond de IJzertoren in Diksmuide. De IJzertoren is al sinds 1930 het vredesmonument bij uitstek en Vlaams symbool.

In alle oorlogen is er één constante: kinderen zijn altijd het grootste slachtoffer, in het verleden en het heden. Niet alleen is de herdenking van de Eerste Wereldoorlog belangrijk: ook vandaag stellen we vast dat er wel ergens in de wereld een oorlog woedt. Floating Dreams wil dan ook aandacht geven aan kinderen in oorlog.

Het verhaal achter het beeld:
Conservator en verantwoordelijke voor de inhoudelijke werking van het Museum aan de IJzer (IJzertoren) Peter Verplancke selecteerde 70 oorlogen die vandaag ergens in de wereld plaatsvinden. Oorlogen waar ook kinderen een slachtofferrol hebben. Maar kinderen zijn gelukkig ook dromers en kunnen zaken achter zich laten. De ballon die bevestigd is aan het beeld symboliseert die gedachte. Floating Dreams is dan ook een spiegel van al hun dromen. Alle 70 beelden (70 kinderen) staan opgesteld op de site rond de IJzertoren en kijken naar het vredesmonument. Ieder kind draagt in zijn of haar rugzak een oorlog met zich mee. Alle kinderen samen stappen naar de IJzertoren, gooien hun rugzak (met de zware ballast van een oorlog) achter zich en klimmen op de IJzertoren. Zonder rugzak. Zonder oorlog. Als teken van hoop en vrede.

Een deel van de opbrengst van het project gaat naar goede doelen die zich inzetten voor kwetsbare vrouwen en kinderen. Het eerste is Moeders voor Vrede, een organisatie die zich inzet om vrouwen in oorlogssituaties een beter leven te geven. Het andere goede doel is Child Focus. De organisatie stelt alles in het werk om de verdwijning en seksuele uitbuiting van kinderen aan te pakken en te voorkomen.

Bonache zet zich hier graag voor in en kocht volgend beeld:

Meer info kan je terugvinden op de website van Floating Dreams.

Archief