Blog

21oktober
2020

Zichtbaar in het verkeer

De meeste vakanties liggen ondertussen achter ons en de kinderen zijn gelukkig opnieuw gestart op school. Dit brengt weer meer verkeer met zich mee. Nee, we gaan het niet over het fileleed hebben. Ik wil graag stilstaan bij het verkeer in de dorpskern. Meer bepaald de zichtbaarheid in het verkeer.

Binnenkort schakelen we weer over naar het winteruur. Het is ’s morgens vaak nog donker als we de baan op gaan en ook ’s avonds zien we de straatverlichting al aangaan voor we thuis zijn.

Dit brengt toch wat extra gevaar met zich mee. Juist daarom wil ik stilstaan bij de zichtbaarheid in het verkeer. We kunnen dit vanuit het standpunt van de voetganger en fietser bekijken, maar evengoed vanuit de bestuurder van een voertuig.

1 regel geldt voor iedereen die zich in het verkeer begeeft. LAAT JE ZIEN!

Wanneer je fietst of stept, zorg er dan voor dat alle verlichting werkt. Daarbovenop kan je nog meer variabiliteit creëren door fluorescerende kledij of accessoires te dragen.

Om mijn woorden kracht bij te zetten, toont onderstaande foto het nut van fluorescerende en reflecterende kledij.

Een voetganger met donkeren kledij is dus pas op 20 meter zichtbaar. Wees je hier als voetganger bewust van, zeker wanneer je een weg oversteekt in het donker of langs de rijbaan stapt.

De zichtbaarheid neemt al enorm toe door het dragen van lichte kledij. Dan ben je zichtbaar vanop 50 meter.

Wie reflecterende kledij draagt, is in het donker al zichtbaar op 150 meter! Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt, kan dan zelfs nog tijdig stoppen als het nodig is!

Ik hoop niet dat ik jullie nog moet overtuigen van het nut van fluorescerende kledij of accessoires. Dit voor zowel fietsers als voetgangers in het verkeer.

Daarnaast kan het ook nuttig zijn om dit toe te passen als je verplaatsingen maakt op de werkvloer en dan bedoel ik natuurlijk buiten. Daar gebeuren jammer genoeg eveneens verkeersongelukken.

Naast de zichtbaarheid voor de zwakke weggebruikers kan je als automobilist ook je steentje bijdragen aan een veiliger verkeer.

Hoe?

Zorg ervoor dat je autoverlichting goed is afgesteld. Op die manier kan je ver vooruit kijken en merk je andere weggebruikers tijdig op. Je kunt tijdig anticiperen op onverwachte obstakels en situaties.

Door middel van goed afgestelde verlichting verblind je geen voor – of tegenliggers en voorkom je ongevallen.

Controleer dus regelmatig of je autoverlichting werkt! Dit kan levens redden in het verkeer.

Goed licht zorgt voor goed zicht!

 

Bekijk hier onze vijf tips om veiliger te fietsen!

Archief