Blog

7april
2021

Wereldgezondheidsdag 2021

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag. In 2021 ligt de focus op ‘building a fairer, healthier world’ voor iedereen.

De ideale gelegenheid voor ons om in te zoomen op volgende vraag: Waarom is gezondheid zo belangrijk voor jouw organisatie?

 

Een gemiddelde werknemer brengt zowat 60% van zijn actieve tijd door op het werk [1]. Om deze reden besteden wij bij Bonache steeds meer aandacht aan het algemene welzijn van onze werknemers én aan een actief gezondheidsbeleid.

Naast een gezonde en gelukkige werknemer zorgt zo’n beleid ook voor verschillende voordelen voor je organisatie. Wij sommen de 5 belangrijkste op:

 • Productiviteit & kwaliteit: gezonde medewerkers melden zich minder vaak en minder lang ziek [2]
 • Minder personeelsverloop: gezonde medewerkers zijn tevredener en gemotiveerder
 • Kostenefficiëntie: je bespaart heel wat kosten door o.a. retentie en het verlagen van ziekteverzuim
 • Een upgrade van jouw imago: Positief imago naar klanten, leveranciers en (potentiële) medewerkers
 • Betrokkenheid: gezonde, vitale medewerkers zijn betrokken medewerkers, de belangrijkste grondstof van elke succesvolle onderneming[3]

 

Een echte win-win, toch?

Een gezonde en gelukkige werknemer bekomen, vraagt om aandacht voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Wat kan je dan doen als organisatie?

 • Lead by example: Je werknemer is bijna een derde van zijn totale weekuren aan het werk voor je organisatie [4]. Onderschat dus zeker niet de invloed die je als organisatie hebt op de levensstijl van je werknemers!
 • Stimuleer sport & dagelijkse beweging: Neem de trap i.p.v. de lift
 • Faciliteer ergonomische oplossingen: informeer over het belang van een correcte houding en hoe dit met weinig materiaal bekomen kan worden. Voorzie de nodige materialen om thuis te werken zodat ook hier aandacht aan een ergonomische werkplek gegeven wordt.
 • Gezonde snacks en maaltijden: Voorzie een fruitmand, installeer een waterkoeler, verwijder snoepautomaten, …
 • Groepsactiviteiten: Organiseer deze rond het onderwerp ‘gezondheid op het werk’. Organiseer een wandel-middagpauze, houdt een sessie Yoga op de werkvloer, …

 

Bij Bonache dragen we de gezondheid van onze medewerkers hoog in het vaandel. Daarom pakken wij dit gezondheidsbeleid actief aan en riepen we enkele jaren geleden “Bonache on the move” en onze “Positivo’s” in het leven.

 • Bonache on the move staat voor alles wat met gezondheid en beweging te maken heeft met als doel mensen te inspireren en bewust te maken van de noodzaak hiervan. Zo nemen we jaarlijks deel aan de levensloop in Beveren voor “Kom op tegen Kanker”. Met de Roze Mars stappen we een maand lang elke dag minstens 10.000 stappen in de strijd tegen borstkanker. We maakten op Strava zowel een loop- als fietsgroep aan om onze sportieve prestaties samen te brengen en de nodige kuddo’s uit te delen.
 • Het concept Positivo’s is ontstaan vanuit de drang om meer positiviteit in ieders leven te brengen en zo samen bij te dragen aan een verhoogde mentale gezondheid en weerbaarheid. Psychosociaal welzijn wordt namelijk vaak vergeten in een gezondheidsbeleid, maar is ongelooflijk belangrijk.
 • In onze maandelijkse coachingsgesprekken met onze werknemers wordt (online) in dialoog gegaan en voorzien we ruimte om allerlei zaken rond psychosociaal welzijn te bespreken.

 

Wij vinden het belangrijk om (onze) mensen uit hun kot te lokken, letterlijk en figuurlijk! Challenge hen op een leuke, uitdagende manier en doe dit – waar mogelijk – sámen.
Samenwerken is samen beweging creëren. Beweging op het vlak van je werknemer, maar ook op bedrijfsniveau.

Graag eens sparren over een gezondheidsbeleid in je firma of op zoek naar zo’n gezonde werknemer om je bedrijf (tijdelijk) te vervoegen?

Contacteer ons dan zeker zodat we de koppen eens bij elkaar kunnen steken!

 

 

Bronnenlijst

[1] (Liantis, z.d.)

[2] (ASR, z.d.)

[3] (Bonache nv, z.d.)

[4] (Verentis, 28 augustus 2017)

[1] Gezondheid op het werk – hoe zorg je voor gezonde werknemers [Website]. (z.d.). Liantis. Geraadpleegd op 7 april 2021 via https://www.liantis.be/nl/welzijn-op-het-werk/gezondheid/op-de-werkvloer

[1] Fittere medewerkers? Wij helpen je [Website]! (z.d.). a.s.r.. Geraadpleegd op 7 april 2021 via https://www.asr.nl/vitality/werkgever

[1] Over Bonache [Website]. (z.d.). Bonache nv. Geraadpleegd op 7 april 2021 via https://bonache.be/over-bonache/

[1] Gezondheid op het werk: waarom is het belangrijk [Website]? (2017, 28 augustus). Verentis. Geraadpleegd op 7 april 2021 via https://www.verentis.com/gezondheid-op-werk/

 

 

Archief