Blog

7april
2020

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ (World Day for Safety and Health at Work). Deze dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Laat ons eens stiltaan bij de situatie vandaag.

Vandaag werken we van overal en op elk moment! We werken in nieuwe, soms onbekende omstandigheden. Toch zou geen enkele opdracht of omgeving je veiligheid, gezondheid of welzijn in de weg mogen staan.

Een gebrek aan veiligheid op de werkplek heeft namelijk grote gevolgen op werknemers en hun gezinnen. Zowel economisch, fysiek als emotioneel kunnen zij eronder lijden. Daarnaast heeft het eveneens een impact op de onderneming en de productiviteit.

 

Gezien de omstandigheden waarin we momenteel bevinden, mogen we spreken van een speciale editie. Ik doel hier natuurlijk op COVID-19. Want of je nu aan het werk bent, thuiswerkt of tijdelijk werkloos bent, het heeft een inpakt op je leven.

Ondertussen hebben we de informatie over ergonomie, handhygiëne en de te treffen maatregelen reeds verwerkt. Graag wil ik toch even stilstaan bij de impact die situatie op ons welzijn heeft.

De situatie kan van persoon tot persoon verschillen. Zo zijn er vandaag mensen die meer werk hebben dan ooit. Dan denk ik aan medisch- en verzorgend personeel, logistieke- en transportmedewerkers, de retail sector en vermoedelijk kan dit lijstje nog verder aangevuld worden.

Zij moeten werken in moeilijke omstandigheden en daarbij trachten zelf gezond te blijven.

 

Daarnaast zijn er mensen die vandaag aan telewerk kunnen doen. Ideaal, of zijn er ook daar enkele uitdagingen? Absoluut. Niet iedereen heeft een home office, dus ik hoorde veel medewerkers waar de eettafel een dubbele functie kreeg. Wat als je partner ook nog eens van thuis uit werkt, dan wordt het lekker druk op je thuiskantoor. Stel je voor dat je deze full time job dan nog eens combineert met de opvoeding van je kinderen, het helpen bij schoolwerk en ah ja voor entertainment zorgt. Want we weten allemaal dat kinderen aandacht vragen.

Ten laatste hebben we nog een groep mensen die vandaag niet in de mogelijkheid zijn om hun job uit te voeren. Niet vanop hun vertrouwde werkplek, noch van thuis uit. Zij zijn vandaag tijdelijk werkloos. Ook dat valt niet te onderschatten. Je dagelijkse routine valt helemaal weg en daarnaast heeft het ook een grote financiële impact.

Je kan dus stellen dat iedereen vandaag getroffen wordt. “Genoeg kommer en kwel”. Laat ons eens stilstaan bij wat heel deze situatie ons oplevert. Tijd! Dat geldt voor iedereen in boven vermelde situatie, weliswaar anders.

Er komt tijd vrij om dingen te doen. Dingen waarvan je voordien (voor COVID-19) altijd zei “daar kom ik niet aan toe”. Want toen was er altijd wel één of andere verplichting. ’s Avonds na het werk nog met de kinderen naar de voetbal of dansschool, een vriendinnenavondje, een matchke zaalvoetbal met de boys of een drink van een collega. Elke week stonden er meerdere gevulde avonden op de planning.

Ook de weekends zitten weken vooraf volgeboekt. Een weekendje weg (als je geluk hebt), een familiefeest, verjaardag van de kinderen, voetbalmatch, turnwedstrijd, concertje meepikken, etentje met vrienden of schoonmaken. Vul het lijstje zelf maar aan.

 

Of klinkt dit je niet bekend in de oren?

Vandaag komt deze tijd vrij, ongeacht of je nog aan het werk bent of niet. Want naast de noodzakelijke verplaatsingen voor levensmiddelen vallen alle sociale activiteiten stil.

Deze tijd kunnen we vandaag besteden aan onze eigen behoeften. Hoe je dat invult is natuurlijk heel persoonlijk. Al kreeg ik wat inspiratie door van onze medewerkers. Laat mij die met jullie delen.

Je hebt altijd willen beginnen met start to run, maar er was altijd wel een reden (uitvlucht) om dit uit te stellen. Natuurlijk want je had geen tijd met het drukke werkschema, de files en het gezinsleven. NU WEL!

De lenteschoonmaak, de tuin zomerklaar maken, dat tuinhuis schilderen, de trap schuren, de kleerkast uitmesten,  de auto wassen. Je kan vast wel een klusje bedenken dat al een tijdje op dat

to-dolijstje staat. PAK HET AAN!

 

Me time! Wat heb ik dat gemist. Een weekend niets op de planning, dat betekent: een boek lezen, gezelschapsspellen met de kinderen spelen, mijn favoriete serie bingewatchen, koekjes bakken, een 4-gangen menu op tafel toveren, een uur in bad hangen. GENIET!

Doen hé. Want zolang je de eerste bladzijde van dat boek niet begint te lezen of die eerste looppassen niet zet, blijft het een plan. De goesting en de motivatie komt vanzelf wel.

Wacht niet op het ideale moment. Wat is het ideale moment? Misschien komt dat er nooit.

 

Ten slotte viel het met op dat iedereen moeite heeft met de sociale isolatie. Nooit gedacht dat mensen hun collega’s en werkplek zo hard zouden missen. 😊

Ik vond het vooral hartverwarmend hoe creatief onze medewerkers zijn. Velen zochten andere manieren om toch contact te houden met collega’s, vrienden en familie. Zo hielden jullie videovergaderingen met collega’s, virtuele apero momenten met de vrienden. Ik stond voornamelijk versteld dat grootouders via facetime verhaaltjes voorlezen voor de kleinkinderen, dat vriendengroepen een online quiz in elkaar boksten via houseparty of ik hoorde zelfs van een heus verjaardagsfeestje vanuit je eigen kot.

Laat mij nog even samenvatten wat we vandaag moeten en kunnen doen.

Als je moet werken, zorg dan dat je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Wanneer je van thuis uit kan werken, zorg dan dat je hier een goede balans in vindt en dat je zorgt voor goede werkomstandigheden. Ben je vandaag vrij van prestaties tracht dan een nuttige invulling te geven aan je dag en wees vooral dankbaar voor de tijd die je geboden wordt.

Gebruik de tijd die je vandaag extra krijgt! Maar, had je die niet al altijd?

Denk daar maar eens aan voor in de toekomst!

Archief