Blog

1mei
2020

Veilig klussen thuis

Sinds kort zijn de tuincentra en doe-het-zelf-zaken opnieuw geopend. Voor velen hét teken om thuis en in de tuin aan de slag te gaan. Denk je daarbij ook aan de nodige veiligheidsvoorschriften?

Wat doen we zoal vandaag?

Wanneer ik die vraag stel aan onze medewerkers dan krijg ik vaak volgende antwoorden: Koken, klussen, opruimen. Voornamelijk dingen waar we voor heel de Corona-crisis blijkbaar minder tijd voor hadden.

Het lijkt inderdaad het ideale moment om klusjes in en rond het huis uit te voeren. Ik stel mij alleen de vraag of we dat veilig doen?
De veiligheidscultuur die er op de werkplek vaak ingebakken zit, wordt thuis niet altijd even hoog in het vaandel gedragen. Er zijn thuis geen standaard veiligheidsvoorschriften voor handen, noch een veiligheidscoördinator die een oogje in het zeil houdt. Ik heb ook nog niemand een LMRA zien toepassen voor het uitvoeren van kleine herstellingswerken thuis. Toch schuilt daar een groot gevaar in. Het is namelijk zo dat er jaarlijks meer ongevallen thuis gebeuren dan op het werk.

Tijd om er eens bij stil te staan.

Welke risico’s kunnen zich voordoen:

 1. Val- en struikelpartijen: Een stoel, een krukje of een ladder zijn allemaal dingen die we dagelijks gebruiken om iets boven uit een kast te halen, de ramen of de auto te wassen en voor nog veel meer toepassingen. “Werk netjes! Rommel op de grond vergroot val- en struikelgevaar.”
 2. Brandwonden: Misschien iets minder relevant bij het klussen, maar des te meer bij het koken of bij de BBQ een aandachtspunt. Jammer genoeg gebeuren er ook nog steeds ongelukken met de friteuse en het strijkijzer. Wees dus aandachtig als je dergelijke taken uitvoert. Voor jezelf en al zeker als er kinderen en/ of huisdieren in huis of in de tuin rondlopen. Nog een bijkomend aandachtspunt met het mooie weer van afgelopen weken: zonnebrand. Smeer voldoende.
 3. Elektrocutie: Er schuilt steeds een gevaar wanneer je elektrische toestellen gebruikt of bijvoorbeeld een lamp vervangt. Al zeker als je toestellen foutief gebruikt. Een mooi voorbeeld daarvan: met een metalen vork in de broodrooster peuteren. NIET DOEN! Check ook regelmatig of je elektrische toestellen in goede staat zijn. Loshangende snoeren e.d. kan je maar beter vermijden. Zeker bij handgereedschap is een check voor gebruik aangewezen. Een boormachine, een schroevendraaier en een slijpschijf zijn maar enkele voorbeelden van handgereedschappen die vandaag overuren maken thuis. Gebruik ze enkel waarvoor ze bestemd zijn en wanneer ze in goede staat zijn. Draag de nodige PBM’s zoals handschoenen, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen of volgelaatsmasker.

VOORKOMEN IS NOG STEEDS BETER DAN GENEZEN!

Neem volgende tips nog even door voor je aan de slag gaat:

 • Neem voldoende tijd om je klus uit te voeren.
 • Bezin eer je begint. Denk vooraf goed na over je klus en of je deze zelf kan uitvoeren.
 • Veilig en goed gereedschap is het halve werk. Controleer je gereedschap steeds voor je begint.
 • Volg de veiligheidsvoorschriften
 • Bescherm jezelf
 • Hou kinderen en huisdieren zo veel mogelijk uit de buurt
 • Werk in een voldoende verlichte en verluchte ruimte
 • Zorg ervoor dat je een EHBO-kit in huis hebt
 • Ruim na je klus onmiddellijk op.

Archief