Blog

1juli
2020

Op reis in tijden van Covid-19

Nu meerdaagse reisjes in eigen land weer zijn toegelaten en de grenzen sinds 15 juni geopend zijn, worden er opnieuw meer zomervakanties geboekt. Verschillende reisbureaus, reisorganisatoren en vakantieparken merken nu al een duidelijke stijging. Maar wat zijn onze plannen voor deze zomer? Waar gaan we heen? Plannen we een autovakantie of nemen we het vliegtuig? Zijn er nog alternatieven? Wij zochten het voor jullie uit.

Met het hele gezin op vakantie of #staycation? Deze zomer kunnen we opnieuw op vakantie.
Eén ding staat wel vast: door de coronacrisis zal onze zomervakantie er anders uitzien.

Uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie VAB blijkt dat één op 7 Vlamingen aangeeft bewust te kiezen voor een staycation. Anderen twijfelen wellicht nog. De reisorganisatoren zien wel een stijging van de aanvragen en boekingen.

Er worden meer vliegreizen verkocht sinds 15 juni en voor de autovakanties is het aantal zelfs verdriedubbeld. De bus- en treinreizen zijn vandaag nog niet in trek.

Waar trekken we dan naartoe?
Voor wie het vliegtuig neemt zijn Griekenland, Spanje, Portugal populaire bestemmingen. Met de auto kiezen we vooral voor de buurlanden alsook Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië.

Wanneer we kiezen voor vakantie in eigen land, dan zien we dat Belgische vakantieparken populair zijn. Waar we voor Covid-19 de kust aandduiden als populaire bestemming, zien we nu een duidelijke verschuiving richting groene en meer landelijke omgevingen.

Waar kan u naartoe reizen binnen Europa?

Waar we ook naartoe gaan, het staat vast dat we onze vakantie op een aangepaste manier zullen beleven. In vele hotels en andere accomodaties gelden nog extra voorzorgsmaatregelen.

Minstens even belangrijk aan de opgelegde maatregelen is het gebruik van ons gezond verstand.

Volg de gouden regels:

  • Was regelmatig uw handen met zeep.
  • Geef geen hanen of kussen als begroeting
  • Hoest of nies in uw elleboog
  • Houd afstand en vermijd drukke plaatsen
  • Activiteiten houdt u best in openlucht
  • Raadpleeg de lokale gezondheidsautoriteiten indien u symptomen vertoont
  • Blijf thuis wanneer iemand binnen het gezin ziek is

Een opsomming geven per land zou ons te ver afleiden, maar u kan het eenvoudig checken via deze link. Selecteer het land van uw keuze en u ziet onmiddellijk wat het reisadvies is.

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Bovenop de verplichte benodigdheden zoals een fluohesje raden wij je aan dit jaar een aantal zaken extra te voorzien als je met de wagen reist:

Neem voldoende mondmaskers en handschoenen mee. Voorzie handengel voor onderweg (koel en uit de zon bewaren) alsook een waterfles en zeep om handen te kunnen wassen en tissues om ze af te drogen. Papieren zakdoeken zijn onmisbaar in deze tijden en om alles veilig te kunnen weggooien: een plastic zakje.

Ga je vliegen?

Check dan zeker 1 dag voor vertrek de laatste update over je reisbestemming en het reisadvies. Ga niet langs de check-in balie, maar check online in. In het luchthavengebouw houd je afstand. Van zodra je het vliegtuig in wil, draag je een mondmasker.

Let hierbij op:

Een chirurgisch masker of ander mondmasker met uitneembare filter zijn toegelaten, anderen niet. Je houdt je masker de hele vlucht op.

Reinigingsdoekjes zijn handig in de handbagage en kunnen dienen om oppervlakten te reinigen alsook je handen mocht je niet in de mogelijkheid zijn deze te wassen. Verder kan ik je nog aanraden om zelf eten en drinken te voorzien tijdens de vlucht want op die manier vermijd je onnodig contact.

Neem vooral ons laatste advies ter harte. GENIET VAN JE VAKANTIE!

Archief