Blog

7augustus
2020

Eerste hulp bij brandwonden

Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de wens om de barbecue boven te halen. Een heerlijke saté op het vuur, een aardappel in de kolen en ondertussen genieten van het zonnetje.
Klinkt geweldig, maar bij al die zaken moeten we opletten voor brandwonden.

De zon op zich kunnen we trachten te blokken met een goede zonnecrème, maar wat doen we wanneer we ons verbranden aan de hete barbecue?
Via deze link kan je alvast tips terugvinden om het aanmaken van de BBQ veilig te laten verlopen.
Hoe je je wonden het beste kan verzorgen indien je dan toch verbrand bent, kan je in onze blog hieronder lezen.

Eerst water, de rest komt later!

Ongeacht de ernst of de oorzaak van de brandwonde is onmiddellijk koelen met water belangrijk.
Waarom? Het verzacht de pijn, het reinigt de wonde en stopt het verbrandingsproces. Je voorkomt zo dat de schade dieper in de huidlagen dringt.
Je spoelt bij voorkeur onder stromend water en dit voor 10 tot 20 minuten!

Verwijder indien mogelijk sierraden en kledingstukken die kunnen gaan knellen als het verbrande gebied opzwelt.

Gebruik nooit ijs om af te koelen. Hiermee koel je de persoon af, niet de wonde. Je loopt het risico om de persoon te onderkoelen of een vrieswonde te veroorzaken.

Koel de wonde door boven het verbrande gebied lauw stromend water te laten lopen. Doe dit dus zeker niet rechtstreeks op de verbranding!

Na het afkoelen van de wonde met water kan je een inschatting maken van de ernst van de brandwonde. De ernst wordt bepaald door de diepte van de verwonding. Afhankelijk van welke huidlagen beschadigd zijn, spreekt met over een eerste-, tweede of derdegraads brandwonde.

De omvang van de brandwonde is eveneens van belang voor de verzorging.

 

1e graad: oppervlakkige brandwonde. Enkel de opperhuid is beschadigd.

2e graad: zowel de opperhuid als lederhuid is verbrand.

3e graad: zware brandwonde. De schade reikt tot de onderhuid en mogelijk zelfs tot onderliggende

pezen en spieren.

 

Wistjedatje! Raar maar waar derdegraads brandwonden zijn doorgaans minder pijnlijk dan tweedegraads brandwonden. Dit doordat de zenuwen vernietigd zijn en zij dus geen pijnsignalen meer doorgeven.

Oppervlakkige brandwonden van de 1e en 2e graad die kleiner zijn dan een muntstuk van €2 kan je gerust thuis verzorgen. Zoals eerder gezegd begint dit bij het koelen met water. Daarnaast zorg je ervoor dat de wonden schoon zijn aangezien dit een vlot herstel bevordert.

Doorgaans genezen deze wonden zonder litteken na een paar dagen, na het herhaaldelijk aanbrengen van hydraterende crèmes.

* Hydraterende crèmes smeren, maar de wonde niet afdekken. Wel kan een koud kompres of milde pijnstiller de pijn verlichten

 

Smeer geen crèmes, olies of andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes op de brandwonde. Ze voegen niets toe aan de genezing. In tegendeel: ze kunnen de situatie nog verergeren en infecties veroorzaken. Zelfs Flamigel, Flaminal en Flammazine, die hier specifiek voor verkocht worden, bieden geen meerwaarde voor kleine 1e en 2e graads brandwonden. Dat de huid erdoor sneller zou genezen, is niet wetenschappelijk aangetoond.

Opgelet! Neemt de lokale pijn toe, ontstaat er koorts of stinkt de wonde? Raadpleeg dan een arts.

 

De pijnlijkste brandwonden zijn de 2e graads brandwonden. Wanneer ze groter zijn dan hierboven vermeld, raadpleeg je sowieso beter een arts. Het risico op infecties is hier namelijk groter.

De arts zal de wonde schoonmaken en verzorgen. Hij zal je ook instructies geven om de verzorging zo optimaal mogelijk thuis te verzorgen. Dit met als doel een zo spoedig mogelijk herstel, met zo min mogelijk littekens.

 

Extra tips!

  • Raak een brandwonde zo min mogelijk aan. Wanneer je verbanden vervangt, doe je dit met gereinigde handen. Prik geen blaren open.
  • Het is van groot belang dat we een brandwonde en een litteken goed beschermen tegen de zon. De verbrande huid is immers extra vatbaar voor zonnebrand. Zelfs na genezing blijft deze huid gevoeliger.
  • Dek de huid af van hardnekkige zonnestralen, of gebruik een zonnecrème met SPF50 of hoger.
  • Check je tetanusvaccinatie. (niet langer dan 10jaar geleden) Bij tweede- en derdegraads brandwonden bestaat het risico op een bacteriële infectie.
  • Is je brandwonde groter dan een muntstuk van €2, ga dan zeker langs bij een arts. Dit geldt ook voor brandwonden op gevoelige lichaamsdelen zoals het gezicht of wanneer er blaren ontstaan.
  • Wanneer de brandwonder groter is dan de hand van het slachtoffer, ga dan meteen na het koelen met water naar de spoeddienst of het dichtstbijzijnde brandwondencentrum.

* Tijdens het vervoer bedek je de wonde losjes met een schone, natte doek.

https://www.brandwonden.be/nl/de-stichting/contact/nuttige-adressen

Bij diepere brandwonden of bij twijfel bel je de hulpdiensten (112). In afwachting van de komst van de hulpdiensten geef je het slachtoffer een overlevingsdeken, zodat hij/ zijn iet te fel afkoelt. Geef geen eten of drinken.

Archief