Blog

16december
2020

Een gezellige en veilige kerst

Sneller dan andere jaren zagen we overal in het straatbeeld kerstverlichting opduiken. Sociale media worden overspoeld door foto’s van onze kerstbomen. Dit jaar hangen we extra vroeg onze lichtjes omdat we allemaal snakken naar een lichtpunt in het duister. De nood aan gezelligheid is hoger dan andere jaren. Een reden te meer om extra voorzichtig te zijn met al die kerstdecoratie.

De meeste ongevallen met kersverlichting ontstaan door onjuist gebruik of door materiaal dat in slechte staat is. Reële risico’s zijn elektrocutie en brandgevaar.

Een onveilige kerstboom of verkeerd aangebrachte kerstversiering kunnen in minder dan één minuut een ravage aanrichten.

  • Waarschijnlijk zat je kerstverlichting een jaar lang ergens op zolder in een doos. Controleer de snoeren voor je ze in de boom hangt. Indien er elektrische draden bloot liggen of gebroken zijn, gooi ze dan onmiddellijk weg en investeer in een nieuwe set.
  • Ga na of alle lampjes goed vastgeschroefd zitten en er geen beschadigd zijn.
  • Test de lampjes uit voor je ze in de boom hangt. Eens ze hangen werkt dit een pak moeilijker.
  • Laat kerstlampjes nooit ’s nachts branden of als je de woning verlaat.
  • Gebruik nooit kaarsen vlakbij een kerstboom of ander brandbaar materiaal. Laat ze ook nooit branden wanneer je er niet bent.
  • Zorg ervoor dat buitenverlichting voor alle weersomstandigheden geschikt is, omdat de lapmpjes in contact komen met water.

Vind je dit allemaal vanzelfsprekend? Goed zo!

Toch vinden er jaarlijks in België ongeveer 10.000 woningbranden plaats. Sommige met grote gevolgen zowel materieel als lichamelijk. Beter voorkomen dan genezen!

Archief