Blog

27november
2020

E-MAILLOZE VRIJDAG

E-mailloze vrijdag? Vandaag gaan we deze uitdaging aan!

27 november is het de 13de editie van de e-mailloze vrijdag. Precies 49 jaar geleden verzond Ray Tomlinson – programmeur bij het Amerikaanse softwarebedrijf BNN – de allereerste e-mail ooit.

Het volgende scenario klinkt je vast bekend in de oren. De start van de dag gaat vaak gepaard met het controleren van je mailbox. Wanneer je daar dan op 146 mails botst, word je vast ook wel even moedeloos! Uiteraard vereist niet elke mail een snelle actie (reclame, nieuwsberichten,…), maar toch besteden we veel tijd aan deze mails en vullen ze je hoofd.
Wees gerust: je bent niet alleen! Dagelijks worden talrijke werknemers geconfronteerd met dezelfde uitdagingen.

Deze constante prikkels zorgen voor een verhoogd stressniveau en mogen we dus niet onderschatten. Op korte termijn houdt het ons scherp en zorgt het voor een uitdaging, maar op lange termijn kan dit best wel wat klachten veroorzaken. Automatisch stellen we onszelf dan de vraag of we de lat niet te hoog leggen én of we echt wel altijd bereikbaar moeten zijn.
Er zijn legio contactkanalen: sociale media, telefoon, mailbox,…
Ping, ping, ping! Stopt het ooit?

De oplossing? E-mailloze vrijdag!

Probeer op e-mailloze vrijdag geen of zo weinig mogelijk e-mails te versturen. Uiteraard is het in sommige situaties noodzakelijk om te mailen, maar stel je bij elke mail die je wil versturen de vraag of er, voor één keer, een alternatief is. Zo ja, kies dan voor het alternatief.

Wat is het voordeel van zo’n dag?

Veel. Heel veel. Een permanente e-mailstroom eist een hoge tol bij werknemers.
Zo heb je het gevoel dat je achterloopt op deadlines door die constante toestroom van e-mails, je je volledig laat leiden door je mailbox én afwijkt van je vooropgestelde planning. Hierdoor geef je de controle over jouw werkdag helemaal uit handen.

Waarom doet Bonache hieraan mee?

Wanneer we enkel op vastgelegde momenten onze mailbox checken, doen we dit veel productiever. Het e-mailverkeer herleiden naar alternatieven zorgt voor een lagere werklast en de opbouw van sociale contacten onderling. We zijn er van overtuigd dat onze medewerkers door deze aangepaste manier van werken gelukkiger worden en minder stress ervaren..

We geven je graag onze drie belangrijkste redenen om mee te doen aan e-mailloze vrijdag:

 • Elkaar opzoeken verbindt!
  Op korte termijn lijkt een snelle e-mail de meest efficiënte oplossing maar 20 e-mails later blijkt het vaak toch niet altijd de beste piste. Zoek je collega op want non-verbale communicatie is minstens even belangrijk. Gezien de huidige omstandigheden en de opmars van het (verplichte) telewerk is het niet even makkelijk om in het kantoor van een collega binnen te springen. Neem daarom vaker de telefoon en bel jouw collega op of probeer het eens via een videocall!
 • Je wint kostbare tijd.
  Een e-mail lezen duurt misschien niet zo lang, maar het recupereren van de onderbreking van je huidige taak duurt langer dan we denken.
 • Je behoudt de controle over je werkdag.
  E-mails onderbreken het werk voortdurend. Vandaag laat je je niet meer afleiden door nieuwe inkomende berichten.

We geven je graag nog 10 tips mee om je mailbox te allen tijde onder controle te houden:

 1. Controleer je mailbox slechts 3x/dag
 2. Houd je Postvak IN Je Postvak IN is geen to do-lijst
 3. Wees spaarzaam met het gebruik van CC
 4. Gebruik liever geen Reply to all. Stuur je antwoord enkel naar de originele afzender
 5. Gebruik duidelijke onderwerpregels
 6. Beperk je mail zo veel mogelijk tot de onderwerpregel
 7. Berichten maximaal 2 keer Doorsturen en leg uit waarom je doorstuurt
 8. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest
 9. Gebruik je gezond verstand. Less is more. Verstuur en verwerk een gezond aantal mails/dag
 10. Neem de telefoon voor dringende berichten of vragen

Overtuig je collega’s om mee te doen! Dit zal automatisch leiden tot minder mails in jouw Postvak IN op e-mailloze vrijdag!

Succes!

Bekijk deze ludieke video:

Archief